Sognefjellet

Mellom Fortundalen i Luster og Bøverdalen i Lom ligger det massive fjellpartiet som grenser mellom Oppland og Sogn og Fjordane. Helt siden middelalderen har det gått ferdselsveier over Sognefjellet, som helt fram til 1800-tallet ble brukt til å frakte korn over fjellet og inn til bygdene. I 1938 åpnet Sogndalsvegen, som la føringen for dagens Fv. 55 over Sognefjellet.

Fv. 55 ligger omtrent i samme spor som den gamle Sognsdalsvegen, med enkelte nye traséer. Veien går opp Bøverdalen til Krossbu, passerer den høyeste ryggen (1 500-1 600 meter over havet) og videre til Turtagrø og Fortun. Fantestein er det høyeste punktet på veien med sine 1 434 meter over havet, som også er Norges og Nord-Europas høyeste fjellovergang.

Utfordrende ferd over fjellet

Veien over Sognefjellet har til alle tider hatt en stor betydning for handel og frakt – en viktig forbindelse mellom kyst og innland. Her ble det fraktet salt og fisk østover, mens tjøre, skinn og smør ble fraktet vestover. Å ferdes på den gamle Sogndalsvegen som handelsmann var i gamle dager ikke helt ufarlig, da strekningen var svært utsatt for landeveisrøvere.

Naturen var naturlig nok også et hinder, særlig på vinterstid. Vinteren over Sognefjellet kan være tøff og snømengdene enorme, så enorme at det er flere meter høye brøytekanter langt utover våren. I gamle dager var dette vanskelig å hanskes med, og veien var ofte stengt under de verste værforholdene. Det samme gjelder den dag i dag, da enkelte traséer stenges i perioder under vinteren.

Severdigheter i Sognefjellet

Mange regner Fv. 55 som en severdighet i seg selv, og velger å kjøre ruten tur retur for å oppleve fin natur. På veien finner du Mefjellet rasteplass, der Knut Wolds steinskulptur viser deg det rike fjellandskapet. Det er mye forskjellig natur på strekningen, og i enden av ruten finner du Sognefjorden med sitt krystallklare vann, som endrer farge etter været.

Du kan også svinge av til Lom og besøke deres berømte stavkirke. Lom er også kjent for sine kulinariske opplevelser (mon tro om Brimi har noe med det å gjøre). Her kan du får testet smaksløkene med lokale retter laget fra bunnen av. Er du glad i vandreturer er Sognefjellet et paradis med uendelig mange muligheter for både store og små.

På to hjul over Sognefjellet

Naturen oppleves aller best på to hjul, så fremt det er vær til det. Lei en sykkel i Lom og legg ut på din livs sykkeltur over Sognefjellet. Det er en hard stigning på over 1 400 meter over havet, men vel oppe på høyfjellet har du fabelaktig utsikt over toppene i Jotunheimen, som gjør strevet vel verdt.

Alt som går oppover, går som regel nedover. Fra høyfjellets fabelaktige utsiktspunkt kan du fortsette ferden ved å legge utfor ned mot Fortun og videre ut til Sognefjorden i Gaupne. Dette er enden på Sogndalsvegen, og en fin avslutning på sykkelturen. Sykkelrittet Jotunheimen Rundt bruker traséen over Sognefjellet i sitt årlige ritt, det det sykles gjennom Lom til Sogndal.

Sognefjellshytta

Sognefjellshytta er en av stoppene underveis på Sogdalsvegen, akkurat der veien ligger på sitt høyeste punkt 1 400 meter over havet. Hytta og området er et attraktivt treningssted for skilandslag fra hele verden. Sognefjellshytta har blitt utvidet med ny storstue, som forbinder de to tradisjonelle bygningene. Her er det brukt materialer som tre og glass for å føre dagslyset rundt i rommet.

Sognefjellet Sommerskisenter

Ved Sognefjellshytta 1 434 meter over havet, finner du Sognefjellet Sommerskisenter. Hit kommer skiløpere fra hele verden, da det på sommerstid er gode skiforhold og godt vær. Her finnes i alt 8 kilometer lange skiløyper for klassisk og skøyteteknikk, samt en standplass for skiskøyting. Sommerskisenteret åpnet i 1972, og holder hvert år åpent i sesongen fra mai til august.