Sett kursen mot nord

Pakk tursekken og fyll bagasjerommet med tursko før ferden går mot Andøy i Vesterålen, Nordland. Her venter et eventyr av de sjeldne. Sommernettene er lange, vinternetter kommer med kaskader av grønt lys og tiden forsvinner til det store i det små. Det er godt å være på Andøya. Og kort vei til perlene like ved. I sør ligger Sortland på Hinnøya, i sørvest skjærer Gavlfjorden gjennom landskapet og i øst venter Torsken og selveste Harstad i Andfjorden. Det er fergefri forbindelse fra Andøy til fastlandet og Vesterålens andre øyer. Og Andøybrua forbinder øya med Hinnøya. Om sommeren går det bilferge til Gryllefjord på Senja. Og det er flyforbindelse fra Andenes til Tromsø, Oslo, Evenes og Bodø.

Kjør langs Andøyas nasjonale turistvei

Kjør selv langs den rundt 60 km lange nasjonale turistveien langs yttersiden av Andøya fra Bjørnskinn til Andenes. Det er litt av en opplevelse. Her passerer veien det store åpne havet. Utenfor bilvinduet ser du forrevne fjell og kritthvite, ofte folketomme, strender. Parker gjerne bilen ved en øde strand når dagen er fin og vindstille. Finn fram badetøyet og hopp i det friske og rene vannet. Langs den nasjonale turistveien på Andøya er det mange gjemte stoppesteder. Se ut mot storhavet når bilen ruller videre mot et og annet fiskevær. Ellers er det greit å vite at når sommeren kommer går det ferge mellom Andenes og Gryllefjord, hvis du vil videre over på Senjas nasjonale turistvei.

  • Kjør langs yttersiden av Andøya med storhavet utenfor
  • Velg og vrak i gjemte stoppesteder langs veien

Dra på hvalsafari

Det er nesten ikke til å komme utenom å ta en tur ut i storhavet når Andøya står på reiseruta. Du kan velge mellom hvalsafari eller havfiske. Her er havet 1 000 meter dypt rett utenfor kysten, der spermhvalen svømmer. Hånd i hånd med hvalsafari går øyas rike tradisjoner for fiske. Det er åpent og værhard, men det store havet har gitt øyfolket et livsgrunnlag i generasjoner. Kom nær havets folk på hvalsafari, eller velg en fin dag med havfiske. Det er gode utsikter til å fange både blåkveite og blekksprut, hvis ikke spermhvalen har vært der først. Den dukker opp på nær sagt alle hvalsafari.

  1. Hvalsafari er nesten et must når turen går til Andøya
  2. Opplev havfiske i storhavet rett utenfor Andøyas kyst
  3. Kom nær havets folk

Det arktiske lyset er Andøya – sommer som vinter

Der hav og himmel møtes ligger Andøy ute i havgapet. Her er det arktiske lyset av det helt spesielle slaget. Opplev lyse sommernetter når sola aldri går ned. Dra på rusleturer eller slå deg ned i en god stol når midnattssola står på himmelen og dagen aldri er helt forbi. Hvilken sommeropplevelse. Når vinterhalvåret nærmer seg er det nordlyset som står på plakaten. Se det danse over Andøyas strender og myrlendte terreng en kald vinterkveld. Skaff deg appen som gir deg beskjed når magien er på vei. Det er nesten grunn alene til å reise til Andøya. Det er også fint å sitte i bil når naturen briljerer. Rull gjennom landskapet og opplev det arktiske lyset

Kom nærmere himmelhvelvet og stikk innom Andøya Rakettskytefelt, en del av Andøya Space Center (ASC), på Andøya. Bli med på tur ut i verdensrommet med det virtuelle romskipet Aurora. Se nordlyset presentere seg ovenfra. Hør også mer om hvordan Andøya tilhører en viktig flik av Norges romfartshistorie. For det var her på lille Andøya at den aller første forskningsraketten skjøt til værs allerede i 1962. Spesielt på regnværsdager er det fint å ta turen hit, mens du venter på at godværet kommer tilbake. Slett ikke så verst å fordrive tiden slik. Det er et stort, lite romeventyr i beste norske klasse, og en god grunn til å legge turen til nord.

Det er mye mer å oppleve på Andøya. Her er noen forslag.

Hva annet tilbyr ferielivet på Andøya?

Turer. Turer. Turer. Landskapet på Andøya byr på turmuligheter. Midt på øya er terrenget spesielt myrlendt og her vokser multer på sensommeren. Pakk en kurv med nistemat og plass til friske bær. Spaser mot Hinnøya der de gamle furutrærne ruver over landskapet. Eller gå over myrene mot fjellene og se det rike fuglelivet tidlig på sommeren. Fjellene er som regel ikke spesielt høye og utsikten er det derfor sjeldent noe å si på.

Hvor er det fint å bade på Andøya?

Det er typisk når turen går til Andøya at det dukker opp en og annen kritthvit strand i ny og ne. Mange av disse strendene er litt bortgjemte og fri for folk. Derfor er det mange øde strender på Andøya. Når dagen er varm og god kan du dra på oppdagelsesferd og finne din egen, eksotiske strand. Ellers er stranda i fiskeværet Bleik en kjent og kjær badestrand – og det av god grunn.

Hvordan er været på Andøya?

Det er ofte værhard på yttersiden av Andøya der hav og himmel møtes, og spesielt i fiskeværene Stave, Bleik og Andenes. Andøya ligger tross alt langt nord i Vesterålen og landskapet er vilt og vakkert, akkurat som klimaet. Golfstrømmen gjør imidlertid sitt for fine sommerdager, og plassering ved kysten gir relativt milde vintre. Sommer som vinter – det er greit å vite at været snur fort, og før du aner det titter sola fram igjen.