Rondane nasjonalpark

Rondane er et ruvende fjellmassiv med store vidder omkranset av snødekte tinder. Over tregrensen er terrenget steinete og karrig med lav og røsslyng som preger floraen. Nakne fjelltopper strekker seg mot himmelen, med Rondaslottet som den høyeste av de ti tindene over 2 000 meter i høyde. Rondane nasjonalpark dekker et område på 1 000 kvadratkilometer i Hedmark og Oppland fylke.

I tusenvis av år har Rondane vært villreinens rike, og store flokker kan ses om du ferdes i terrenget. Mang en forfatter og kunstner har latt seg forføre av Rondanes vakre og ville landskap, som også er kjent for sitt blålige lys. Området er populært blant turister året rundt, til alle årstider. Men om høsten viser Rondane seg i sin fineste drakt.

Høvringen og ti topper

På 1900-tallet var Høvringen en av de eldste setergrendene med tretti setre i drift. Den mest besøkte er dog uten tvil turisthytta Rondvassbu. Her er gode senger, god mat og en fortreffelig utsikt over fjelltopper til alle kanter, hvorav Rondslottet er den høyeste med sine 2 178 meter. Fra turisthytta er alle ti 2 000 meter-topper tilgjengelige, men den flotteste utsikten fås på Rondslottet.

Rondvassbu arrangerer guidede turer til mange av 2 000-meterstoppene i området, og i alle vanskelighetsgrader – fra Veslesmedens nybegynnertur 2 015 meter over havet til mer krevende turer ala Sagtinden og Trolltinden, som ligger 2 018 meter over havet. Midtronden (2 060 moh.), Storsmeden (2 016 moh.) og Vinjeronden (2 044 moh.) er også verdt å få med seg om du befinner deg i Rondane.

Rondslottet

Rondslottet ligger midt i massivet og er Rondanes høyeste fjelltopp på 2 178 meter. Hit arrangeres guidede turer, som starter fra Rondvassbu. Oppstigning starter i skaret mellom Storronden og Vinjeronden. Første stopp er Vinjeronden, som også er første fjelltopp på veien opp. Her er det fenomenal utsikt, og dramatiske botner som skjærer seg inn i terrenget du beveger deg på.

Vel oppe på Rondslottet får du følelsen av å ha utsikt over hele kongeriket Norge, og det skulle bare mangle etter å ha tilbakelagt seks kilometer og ett tusen meters oppstigning. Turen tar 6–8 timer tur/retur, og det anbefales å delta på guidet tur selv om ruten er godt oppmerket. Turen er middels krevende, og passer godt for både barn og voksne.

På ski i Rondane

Rondane er like populært på vinterstid som på sommerstid. Med snødekte vidder er det en sann glede å gli gjennom landskapet på ski. Rondvassbu er også i dette tilfellet et godt utgangspunkt, da flere løyper starter her. Du kan også velge overnatting på Mysusæter eller Høvringen. Alle toppene kan nås fra alle nevnte steder, også de kjente Sagtindene.

Rundt Rondvassbu finner du flere 2 000-meterstopper. Her kan du overnatte og leie komplett randonee-utstyr, og det anbefales å legge ut på guidet tur fra hytta. Veslesmeden er den mest populære toppen for skigåing vinterstid, og også den enkleste. Her følges ganske enkelt den 3,5 kilometer lange sommerløypa opp til Rondhalsen og følger videre anvisninger til toppen av Veslesmeden.

Overnatting i Rondane

Det finnes et tyvetalls overnattingssteder i Rondane, både for innkvartering på sommeren og på vinteren. Allerede nevnte Rondvassbu, Mysusæter og Høvringen er alle opplagte valg, men det finnes også andre alternativer. Her kan vi nevne Rondane Fjellstue, Kvistli, Rondane Haukliseter Fjellhotell, Haverdalseter Turisthytte, Formoseter Seterhus, Grimsdalshytta, Nedre Dørålseter Turishytte, Putten Seter og mange flere gode steder for en eventyrlig ferie i Rondane.

Nei, jeg lyver ei

Hvem assosierer vel ikke Peer Gynt med Rondane? Peer Gynt er absolutt til stede i massivet, da du her finner Bukkerittet på̊ Besseggen, Spelet på Gålå og steinhytta på en av Rondanes vakreste bekker som bærer eventyrfigurens navn. Her kan du overnatte i en av steinbuene ved Ulas bredder, akkurat slik eventyrsamleren Peder Christian Asbjørnsen gjorde i 1842 da han hørte historien om Peer Gynt.