Hardangervidda

Største og fineste nasjonalparken i Norge

Hardangervidda er Norges største nasjonalpark, og det største høyfjellsplatået i Nord-Europa, med et området på ca. 8 000 km². Den ligger i tre fylker: Buskerud, Telemark og Hordaland. Hardangervidda har et meget mangfoldig landskap, med både fjorder, fosser, isbreer, høye fjell og dype daler. Det er et populært turistmål for både gående, syklende, og også de som kjører.

Å kjøre på Hardangervidda

Det er også flere veier som går gjennom vidda. Den største er E7. Mange av kjøreveiene følger de gamle, originale stiene og kjerreveiene, som noen ganger er så mye som tusen år gamle. Hvis du kun vil kjøre gjennom og se utsikten gjennom bilvinduet, er det fullt mulig; E7 går gjennom blant annet Måbødalen, som gir noen fantastiske utsikter.

Hardangervidda har mange fine turveier hvis du vil gå ut av bilen og ta deg en tur. Det anbefales, selv om du kun kjører langs E7, å stoppe en gang i blant og gå ut bare for å se på utsikten. Det finne en hel del vakker natur bare langs E7. I Måbødalen er det både et kulturlandskapsmuseum og ikoniske Vøringfossen.

Å sove på Hardangervidda er enkelt

Hvis du vil overnatte på Hardangervidda finnes det mange muligheter. Den Norske Turistforening forvalter mange turisthytter i nasjonalparken, som er populære turmål særlig i påska. På grunn av allemannsretten i Norge er det lov å sette opp telt og overnatte på den måten, eller til og med sove under åpen himmel. Det finnes også campingplasser, hvis du kjører med bobil.

Du kan også bo blant folk, i for eksempel Rauland. Rauland var en kommune med 1 656 innbyggere, før det ble slått sammen med Vinje i 1965. I nye Vinje kommune er det nå 3 709 innbyggere. I Rauland kan du bo på høyfjellshotell, i hytte eller leilighet, og mange av overnattingsmulighetene er åpne både sommer og vinter.

Naturen – lett tilgjengelig, og gratis!

Villreinen, som er utryddet i resten av Europa, har fri ferdsel på Hardangervidda. En fjerdedel av all villrein i Norge lever der, men det kan likevel være vanskelig å få øye på dem. Hvis du er heldig, så kan du bruke utkikkspunkt og kikkert til å se flokker på mange kilometers avstand. Husk at villreinen er menneskesky, og hold deg i ro hvis en er nær.

Gaustatoppen er en populær naturattraksjon. Det er det høyeste fjellet i Telemark, på 1883 moh, men blir likevel sett på som rimelig enkelt å bestige. Det beste trekkplasteret til Gaustatoppen er at når det er klarvær så kan du se en sjettedel av hele Norge! Toppen ligger et stykke unna nærmeste kjørevei, men det ligger en turisthytte rett ved.

Kulturopplevelser

Et veldig viktig kulturminne du kan komme til med bil er Myllarheimen. Den ligger i Aarabygdi ved en innsjø som heter Totak. Kulturminnet er dedikert til Torgeir Augundsson, bedre kjent som Myllarguten, som var en legendarisk spelemann samtidig som Ole Bull. Han levde på 1800-tallet, og var den første spelemannen som opptrådte på en konsertscene. Myllarheimen er et museum som er åpent om sommeren.

En annen populær og viktig attraksjon er Heddal Stavkirke, som er Norges største stavkirke. Stavkirker er viktige kulturhistoriske bygninger i Norge, så da er det fantastisk å kunne se den største vi har. Denne stavkirka er omtrent 769 år gammel. Den ligger langs E134, i Heddalsbygda, og det er en kafe, utstillinger, toalett, og et «stille rom» i sidebygningen Prestegardslåven.

En nasjonalpark full av muligheter for bilferie

Siden det går så mange veier gjennom og ved Hardangervidda, er det en flott mulighet for å se det beste av norsk natur med bruk av en bil. Det er enkelt å kjøre der, og det er mange muligheter for overnatting. Det anbefales å kjøre enten på sommeren eller høsten, men selv på vinteren kan det være en fantastisk opplevelse som du husker resten av livet.