Geiranger Trollstigen

Turister i hopetall legger turen til Trollstigen, og snirkler seg nedover de krappe svingene til Geirangerfjorden. Sommerstid er høysesong, og området kryr av internasjonale turister til fots, til sykkel og med bil. Her er smale fjellhyller med bebyggelse på de utroligste steder, der er «skulle tru at ingen skulle bu». Naturen og landskapet har gitt grobunn for mange bosetninger opp gjennom tidene, og i flere hundre år var Trollstivegen bare en sti og et hestetråkk. I 1916 ble dagens Trollstivegen, og turen gjennom fjellområdet byr på flere høydepunkter i form av frodig natur, jordbærbygder, utkikkspunkter og stupbratte fjell. Du kan enten velge å tilbakelegge strekningen med bil, sykkel eller til fots.

Opplevelser

På Trollstivegen finner du noen av de mest unike installasjonene laget i norsk natur. Langs denne ruten finner du de kjente utsiktspunktene Ørnesvingen, Flydalsjuvet og Gudbrandsjuvet, som gir deg utsikt til spektakulær natur bare Geiranger kan by på. Vel nede ved Geirangerfjorden kan du ta båt ut i fjorden og kikke på de berømte fossefallene De Syv Søstre, Friaren eller Brudesløret. Geirangerfjorden i seg selv er en opplevelse, og det er ikke for ingenting at den figurerer på UNESCOs verdensarvliste. Her er det lett å la seg fascinere av den fabelaktige naturen som har satt Norge på kartet over de mest populære reisedestinasjonene i verden.

  • Trollstivegens elleve snirklende svinger
  • Geirangerfjorden figurer på UNESCOs verdensarvliste

På sykkel

Naturen kan også nytes fra sykkelsetet, der du kan sykle blant høye fjell og dype daler. Den enkleste ruten starter på Grotli, men til tross for å være den enkleste er enkelte strekninger ganske tøffe. Nedover mot Geiranger og Geirangerfjorden går det radig unna, og målet med turen er vel verdt strevet. Neste etappe er en oppstigning forbi Ørnesvingen, og slakker seg ut videre mot Nordalsfjorden, der du kan ta båten over til Linge. Siste gir igjen en lang oppstigning, men lønnen for strevet kommer når du når toppen av Trollstigen og kaster deg nedover til Åndalsnes. I høysesongen er det mye trafikk, så skal du sykle bør det gjøres utenom sesong i mai eller september.

  1. Den enkleste sykkelruten i Trollstigen starter på Grotli
  2. Det er mye trafikk i høysesongen

Overnatting

Det finnes flere overnattingssteder i forbindelse med Trollstigen, og du kan velge blant staselige hoteller, campingplasser, gjestegårder eller hytter. Blant annet finner du Juvet Landskapshotell med ni forskjellige hytter diskret plassert i naturen med hele glassvegger, slik at du får naturen inn på rommet. Nede i Geiranger finnes enda flere overnattingsmuligheter, der du har fjorden som nærmeste nabo. Her kan nevnes Hotell Geiranger, Hotell Utsikten eller Hotell Union Geiranger, som alle byr på fenomenal utsikt over fjorden. Ellers finner du både hytteutleie og campingmuligheter i Geiranger, som er et godt utgangspunkt for vandreturer i det fantastiske landskapet. De gastronomiske opplevelsene er også ivaretatt på de fleste overnattingssteder.

Midt mellom Geiranger og Trollstigen finner du Petrines Gjestgiveri, et koselig gjestgiveri som ikke bare serverer god tradisjonell norsk mat, men som også tilbyr overnatting i hyggelige rom og leiligheter. I Geiranger kan du også benytte oppholdet til å leie en kajakk eller en sykkel, og ta en sving i fjorden eller byen før du tar siestaen på hotellet. Ønsker du overnatting i ærverdige omgivelser, har både Hotell Geiranger og Hotell Utsikten en historie som strekker seg tilbake til 1800-tallet. Begge hotellene er i senere tid pusset opp med moderne fasiliteter, men det er tatt hensyn til bevaring av gamle detaljer. De kan også tilby møtevirksomhet i sine lokaler.

FAQ

Hva kjennetegner Trollstigen?

Usedvanlig vakkert landskap og natur langs de elleve snirklende svingene, som fører ned til Geiranger og Geirangerfjorden

Hvilke severdigheter finnes i Geirangerfjorden?

Med båt fra kaia i Geiranger kan du se fossefallene De Syv Søstre, Brudesløret og Friaren

Hvordan er det med overnatting i Geiranger Trollstigen?

Det finnes mange overnattingsmuligheter i Trollstigen og Geiranger, alt fra gamle ærverdige hoteller til hytter, campingplasser og gjestgiveri.