Aurlandsfjellet – Noe av det beste Norge har å by på

Det er ingen tvil om at Norge er et vakkert land. I lange tider har vi kunnet skryte av alle de sceniske lokasjonene vårt lille land har å by på, fra våre langstrakte fjorder, til våre mektige berg og til fjellene som tårner over de frodige, grønne slettene. Om du har interesse for natur er det få steder som har mer å by på.

I et land med såpass mange attraksjoner, vil det kanskje virke som om det er vanskelig å skulle plukke ut en spesifikk destinasjon å anbefale folk å reise til. Men Aurlandsfjellet fungerer som et syn hvor du kan få være vitne til alle de aller beste aspektene av det rike norske kulturlandskapet, uten å måtte reise på tvers av hele landet.

Snøveien

Veien over Aurlandsfjellet har skapt et navn for seg selv grunnet det sceniske og ville landskapet som omringer veien på alle kanter. Fjellveien er en nasjonal turistvei som strekker seg mellom Aurland og Lærdal. Veien er åpen for all trafikk om sommeren, men høyden til fjellandskapet må veien være stengt om vinteren, da det høyeste punktet ligger på hele 1 306 meter over havet.

Ettersom veien ligger såpass høyt over havet, kjennetegnes den av at du stort sett kan se snø langs sidene av veien, selv i de varmeste sommermånedene. Det er av denne grunn at strekket har fått kallenavnet «Snøveien» – av særdeles god grunn. Avstanden fra Aurland til Lærland er hele 48 kilometer, og hele strekket er scenisk og imponerende både for nordmenn og turister.

En portal til det urørte

Veien ble for første gang åpnet så lang tilbake i tid som 1967. Det fundamentet som etter hvert skulle utvikle seg til å bli Fylkesvei 243 begynte egentlig som en anleggsvei. Siden den gang har veien blitt særdeles populær for alle som ønsker å se alle aspektene av den norske naturen, enten du kommer fra Norge eller utlandet.

Et av de mest prominente aspektene ved opplevelsen veien har å by på, er det faktum at naturen som omringer strekket er så godt som fullstendig urørt. Når du kjører langs veien virker det ofte som om du har kjørt tilbake i tid, til en tidsperiode som eksisterer i forkant av sivilisasjonen, og den sterke utbyggingen av kulturlandskapet du er vant til.

Attraksjoner

Den rene og urørte naturen som brer seg ut langs veien er definitivt et stort trekkplaster, men det er definitivt ikke det eneste. Den lange veien er nemlig hjem til en rekke attraksjoner. Ved Vedahaugene kan du nyte utsikten, og vandre langs en veldig imponerende gangbane som eventuelt vil lede deg til et kunstverk som garantert vil få deg til å tenke.

Ved Flotane, langt oppe i høyden av fjellet, vil du finne en særdeles elegant og moderne rasteplass, som er drevet utelukkende av energi anskaffet fra solcellepaneler. Her på den stilige men funksjonelle rasteplassen vil du finne benker du kan sette deg ned og slappe av på, samt toaletter om det skulle være nødvendig. Rasteplassen er selvfølgelig også tilgjengelig for rullestoler.

Utsikten ved Stegastein

Når du ankommer Stegastein vil du kunne komme ansikt til ansikt med en av de mest storslåtte utsikten den norske naturen har å by på. Her har det nemlig blitt bygd en moderne utsiktsplattform som er spesielt utformet for å skulle få deg til å føle deg som om du svever i løse lufta, hele 650 meter over fjorden.

Et strekke for både sykkel og bil

Det er ingen tvil om at det å kjøre langs fjellveien og ta det uberørte landskapet inn over seg er en opplevelse i seg selv. Men om du har spesiell interesse for sykling, og er en noe erfaren syklist, er det å sykle over fjellveien en utmerket måte for å føle deg som ett med den rene og urørte naturen.