Atlanterhavsveien til Kristiansund

Verdens vakreste biltur?

Den britiske avisa The Guardian har kåret Atlanterhavsveien til verdens vakreste biltur. Denne strekningen, som går mellom byene Kristiansund og Molde, tar deg med på en reise langs havgapet som kan ta pusten fra selv de mest blaserte globetrottere. Velger du Atlanterhavsveien i sommer kan du selv få oppleve kontrastene mellom avansert ingeniørkunst og vill og vakker vestlandsnatur.

Spektakulær norsk natur

Atlanterhavsveien, eller Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen, er med de åtte broene sine kjent som «vegen i havet». I så måte er den ganske unik, det er ikke mange andre veier rundt omkring i verden som fører deg så nær havet. Det er nesten så du blir en del av det, mens du ruller av gårde på fire hjul og skuer utover horisonten.

Atlanterhavsveien er kjent for sine sterke visuelle inntrykk, noe som skaper en helt spesiell kjøreopplevelse for dem som velger å legge reisen sin dit. Strekningen har fått status som nasjonal turistvei, og er godt tilrettelagt for besøkende. Det er mange attraksjoner og stoppesteder langs veien, hvor du enkelt kan stanse bilen og virkelig nyte den fantastiske norske naturen.

Opplevelser

Atlanterhavsveien buer seg som en snor over lave broer, langs holmer og skjær. Selve veien er så elegant konstruert, at den i Norge har blitt kåret til århundrets byggverk. Fra veien har du panoramautsikt utover havgapet, og enhver kan føle seg liten i møte med den mektige naturen. Når du kjører gjennom Atlanterhavsveiens 8274 meter vil du garantert få mange fine naturopplevelser.

Men Atlanterhavsveien har mye mer å by på enn naturopplevelser, langs ruten kan du finne kunstverk, attraksjoner, restauranter og spennende utsiktssteder. Vurderer du bilferie i Norge er Atlanterhavsveien et naturlig valg. Det trenger ikke ta mer enn to til tre timer å kjøre den opprinnelige veien som bare er 8,3 kilometer lang, men det anbefales å ta mange stopp underveis.

Dette bør du få med deg

Svevestien er et prosjekt du bør få med deg hvis du reiser langs Atlanterhavsveien. Her kan du sveve på 550 meter med utsiktsstier mens du nyter den spektakulære havutsikten. Det er også et servicebygg med kafeteria på Eldhusøya, hvor du både får servert forfriskninger og kan finne informasjon om området. Svevestien har ingen vinkler, og den bølgende stien har blitt veldig populær blant turistene.

Utenfor Hustadvika finner du idylliske Håholmen, et lite klippfiskvær som er kjent for å gi sine besøkende store kulinariske opplevelser. Her finnes både pub og en fiskerestaurant med klippfiskretter laget av lokale råvarer. Er du kunstinteressert, så kan du oppdage en skjult kunstperle ved Vevang i Eide. Der blir du møtt av en 90 meter lang marmorslange som snor seg ut mot havet.

Andre aktiviteter

Blir du lei av å sitte i bilen kan du alltids stoppe ved Hustadvika, som er et flott utgangspunkt for andre aktiviteter. Her kan du sette deg i kajakken, eller teste ut windsurfing eller kiting på den flotte Farstadstranden. Herfra går det også en kyststi ut til Nordneset Fyr. Det er også gode muligheter for å klatre eller gå en tur i fjellet.

Det er selvfølgelig mulig å oppleve Atlanterhavsveien fra sykkelsetet. Denne turen har blitt et populært valg blant norske og internasjonale syklister, og ble faktisk kåret til Norges fineste sykkeltur på nettstedet Ut.no i 2010. Vær imidlertid oppmerksom på at det er stor trafikk på veien i høysesongen mellom mai og september. I denne perioden anbefales turen helst for erfarne, voksne syklister.

Hvordan komme seg dit?

Kjøreturen over Hustadvika gir deg en av de mest fantastiske kjøreturene norsk natur kan by på, enten du starter i Molde og kjører til Kristiansund, eller omvendt. Har du ikke bil er nærmeste togstasjon Åndalsnes, eller du kan fly til Molde. Trives du på vannet kan du kombinere en tur på Hurtigruten med en visitt til Atlanterhavsveien, eller ta Kystekspressen til Kristiansund og kjøre derfra.